Veelgestelde vragen

U komt in aanmerking voor een ambtenarenleaseauto als u (semi-)ambtenaar bent of uw partner werkzaam is in de publieke sector. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan ambtenaren bij de rijksoverheid, provincie, gemeente of politie. Maar ook aan werknemers die werkzaam zijn in het onderwijs, bij een academisch ziekenhuis, Schiphol of de NS kunnen bij Ambtenarenleaseauto terecht.

Lees meer.


Ja. U kunt de leaseovereenkomst binnen 14 dagen na ondertekening kosteloos ontbinden. Na deze 14 dagen mogen wij de auto afleveren.

Lees meer over de bedenktijd bij private lease.


Een leasecontract kan tussentijds opgezegd worden, maar hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Vaak wordt er een afkoopprijs berekend op basis van het aantal resterende maanden op het contract. Een bedrag van tussen de 35 en 50 procent van de totale resterende kosten is gebruikelijk.

Lees meer over tussentijds opzeggen van het leasecontract.


Rijdt u meer dan de afgesproken kilometers, dan betaalt u een aanvullend bedrag. Dat bedrag wordt berekend door vermenigvuldiging van het aantal meer kilometers met de meerkilometerprijs.

Rijdt u juist minder kilometers dan in het contract is opgenomen, dan is de leasemaatschappij niet verplicht deze kilometers aan u terug te betalen. Of u deze kilometers vergoed krijgt, verschilt per leasemaatschappij.

Lees meer over de gevolgen bij meer of minder kilometers.


De maandprijs voor een private leaseauto bestaat uit:

  • Reparatie en regulier onderhoud
  • Afschrijving
  • Pechhulp (pechhulp in het buitenland is vaak niet standaard en u betaalt hier extra voor)
  • Motorrijtuigenbelasting en bpm
  • Verzekering (WA & casco)
  • Banden (bekijk uw contract voor de gemaakte afspraken)
  • Vervangend vervoer (bekijk de voorwaarden in uw leasecontract)


Naast de maandelijkse leaseprijs betaalt u zelf de kosten voor brandstof, parkeren, wassen van het voertuig, updates van het navigatiesysteem en eventuele bekeuringen. Ook vloeistoffen zoals bijvoorbeeld olie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof die buiten het reguliere onderhoud van de auto om, worden bijgevuld, zijn voor uw eigen rekening. Voor een lekke band en ruitschade (sterretje) geldt vaak een eigen risico.


Bij het leasen van een auto betaalt u een vast bedrag per maand. Dit bedrag is onder andere inclusief onderhoud, reparatie en afschrijving van de auto. Naast dit bedrag en de kosten voor bijvoorbeeld de brandstof, parkeren en boetes, heeft u verder geen uitgaven aan de auto.

Koopt u een auto, dan betaalt u eenmalig de aanschafprijs en zijn daarnaast alle kosten voor onderhoud en dergelijke voor u zelf. Bij private lease ‘spaart’ u als het ware maandelijks voor toekomstig onderhoud en reparaties. Ook betaalt u maandelijks voor de waardevermindering (afschrijving) van de auto. Deze kosten rekent u bij de aanschaf van een auto vaak niet mee.


In principe komt iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs, mits aan alle kredieteisen wordt voldaan, in aanmerking voor een private leaseauto.

Wel stellen sommige leasemaatschappijen dat de bestuurder een minimale leeftijd moet hebben of tenminste al een bepaalde periode in het bezit moet zijn van een rijbewijs.


In principe mag iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs in de auto rijden. Sommige leasemaatschappijen stellen wel eisen over de minimale leeftijd van de bestuurder of een minimale periode dat iemand een rijbewijs heeft.

Er kan maar één vaste berijder aan de auto worden gekoppeld. Eventuele schades en bekeuringen worden op naam van deze persoon geregistreerd.

Lees meer over wie in uw private leaseauto mag rijden.


Als u overstapt van een eigen auto naar een private leaseauto, kunt u opgebouwde schadevrije jaren meenemen. Of deze jaren invloed hebben op het leasetarief, verschilt per leasemaatschappij. Niet alle leasemaatschappijen verrekenen een eventuele no-claimkorting in de leaseprijs, maar hanteren een standaard tarief voor de verzekering. Informeer hiernaar bij uw leasemaatschappij.

Lees meer over schadevrije jaren bij private lease.


Ja. Voordat u een leaseovereenkomst afsluit, wordt eerst gecontroleerd of het contract wel past in uw financiële situatie. Ook wordt het private leasecontract geregistreerd bij BKR.

Lees meer over de registratie bij BKR.


Ja. Als u een private leasecontract afsluit, gaat u een maandelijkse financiële verplichting aan voor een bepaalde periode. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor het lenen van geld voor de aanschaf van een nieuwe auto. Ook dan kunt u minder geld lenen voor de aankoop van een nieuwe woning. Uw leasecontract wordt net als een hypotheek of andere lening ook geregistreerd bij BKR.

Lees meer over de registratie bij BKR.


Voor kleine zaken buiten het reguliere onderhoud om zoals het vervangen van de sleutel batterij, het vervangen van een lampje, een leeglopende band of een storingsmelding kunt u rechtstreeks contact opnemen met een garage. Naar welke garages u kunt gaan, kunt u nagaan bij uw leasemaatschappij.


Minimaal een keer per jaar of bij het bereiken van een bepaalde kilometerstand heeft de auto onderhoud nodig. Bij welke kilometerstand dit nodig is, kunt u nagaan in het instructieboekje van de auto. Daarnaast geven veel auto’s een automatische melding als er onderhoud nodig is. Krijgt u een melding voordat u de jaarlijkse interval of het aantal kilometers uit het instructieboekje heeft bereikt, check dan voor de zekerheid bij de leasemaatschappij of u het onderhoud al uit moet laten voeren.

De bestuurder is verantwoordelijk voor de algehele technische staat van de auto, bijvoorbeeld het tijdig peilen en op peil houden van de motorolie en het controleren van de bandenspanning tussen de onderhoudsbeurten door.


Drie of vier jaar nadat een personenauto of lichte bedrijfsauto voor het eerst op de weg is toegelaten, is deze keuringsplichtig. De frequentie is afhankelijk van de soort brandstof. U krijgt tijdig voor de APK-datum een herinnering dat de APK verloopt. U moet uw auto voor de APK-vervaldatum laten keuren. Wij helpen u herinneren, maar u bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig laten uitvoeren. Op de website van de RDW vindt u informatie over de keuring. Als u het kenteken van uw auto invoert, ziet u direct wat de APK-vervaldatum is.