Veelgestelde vragen

U komt in aanmerking voor een ambtenarenleaseauto als u of uw partner werkzaam is in de publieke sector. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan ambtenaren bij de rijksoverheid, provincie, gemeente of politie. Maar ook aan werknemers die werkzaam zijn in het onderwijs, academisch ziekenhuis, of bij Schiphol of de NS.


Ja. U kunt de leaseovereenkomst binnen 14 dagen na ondertekening kosteloos ontbinden. Na deze 14 dagen mogen wij de auto afleveren.


Gedurende het eerste jaar kan u de leaseovereenkomst niet opzeggen. Na het eerste jaar is het mogelijk de leaseovereenkomst voortijdig te beëindigen. Bij opzegging dient u wel rekening te houden met een opzegvergoeding.


Dan betaalt u een aanvullend bedrag. Dat bedrag wordt berekend door vermenigvuldiging van het aantal meer kilometers met de meerkilometerprijs. Hetzelfde geldt wanneer u minder kilometers rijdt dan in het contract is opgenomen, deze worden verrekend met de minderkilometerprijs. De eerste verrekening vindt plaats op de laatste dag van de 12de maand van het contract. Bent u bijvoorbeeld op 12 maart 2019 gaan rijden, dan is de eerste afrekening op 31 maart 2020.


Een privatelease-contract bestaat altijd uit de volgende componenten: - Reparatie en regulier onderhoud - Afschrijving - Pechhulp binnen- en buitenland - Motorrijtuigenbelasting - Verzekering (WA & casco) - Banden (zie contract voor welke afspraken hierover zijn gemaakt) - Vervangend vervoer, vergoed vanaf 48 uur na de inzet van de vervangende auto - Haal- en brengservice voor onderhoud en schadeherstel


Onder andere de kosten van brandstof, parkeren, wassen van het voertuig, updates van het navigatiesysteem en bekeuringen. Maar ook vloeistoffen zoals bijvoorbeeld olie, koelvloeistof, ruiten sproeivloeistof et cetera die bijgevuld worden buiten het reguliere onderhoud van de auto om. Daarnaast ook de bandreparatie (lekke band) en ruitschade (sterretje). Maar ook de eerste 48 uur van de inzet van een vervangende auto.


De kosten van een privatelease-contract lijken gevoelsmatig vaak hoog. De belangrijkste reden hiervoor is dat in het tarief ook de waardevermindering (afschrijving) van de auto is opgenomen en u maandelijks ‘spaart’ voor toekomstig onderhoud, reparaties en bandenvervanging. Dit zijn kosten die u bij de aanschaf van een auto vaak niet meerekent.


Nee. Iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag, als aan alle kredieteisen wordt voldaan, een auto private leasen.


Iedereen met een geldig Europees rijbewijs mag in de auto rijden, u bent dan volledig verzekerd. Er kan echter wel maar één vaste berijder aan de auto worden gekoppeld, eventuele schades en bekeuringen worden op naam van deze persoon geregistreerd.


Nee. Helaas is er op dit moment niet de gelegenheid om schadevrije jaren mee te laten tellen in het leasetarief. Het maakt dus niet uit hoe veel of weinig schadevrije jaren ju heeft.  


Ja. Voordat u een leaseovereenkomst afsluit, wordt eerst gecontroleerd of het contract wel past in uw financiële situatie.


Ja. Als u een privatelease-contract afsluit, gaat u een maandelijkse financiële verplichting aan voor een bepaalde periode. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor het lenen van geld voor de aanschaf van een nieuwe auto, u kunt dan ook minder geld lenen voor de aankoop van een nieuwe woning.


Ja. Voor kleine zaken buiten het reguliere onderhoud om zoals bijvoorbeeld het vervangen van de sleutel batterij, het vervangen van een lampje, een leeglopende band of een storingsmelding in de auto mag u direct naar de merkdealer, James Autoservice of Profile Car & Tyre center.


Minimaal een keer per jaar of bij het bereiken van een bepaalde kilometerstand heeft de auto nodig. De kilometerstand waarop dit nodig is, kan u raadplegen in het instructieboekje van de auto. Daarnaast geven veel auto’s een automatische melding als er onderhoud nodig is, deze dient altijd opgevolgd te worden ook als deze afwijkt van de jaarlijkse interval of het aantal kilometers uit het instructieboekje. Verder is de bestuurder verantwoordelijk voor de algehele technische staat van de auto, bijvoorbeeld het tijdig peilen en op peil houden van de motorolie en bijvoorbeeld het controleren van de bandenspanning tussen de onderhoudsbeurten door.


Drie of vier jaar nadat een personenauto of lichte bedrijfsauto voor het eerst op de weg is toegelaten, is deze keuringsplichtig. De frequentie is afhankelijk van het soort brandstof. U krijgt zes weken voor de APK-datum een e-mail. Is de APK - om welke reden dan ook - twee weken na de vervaldatum nog niet uitgevoerd, herinneren wij u nogmaals per e-mail. Wij helpen u herinneren maar het uitvoeren van de APK-keuring blijft de verantwoordelijkheid van de bestuurder van de auto. Op de website van het RDW vind u ook informatie over deze keuring en als u het kenteken van uw auto invoert, kan u direct zien wat de APK-vervaldatum is.